Det är en konst

Det här med väggar och vad som ska hängas upp på dem tycker jag är det svåraste inom inredning. Alltså tapeter och väggfärger har jag inga större problem med. Men sen när det kommer till vad väggarna ska prydas med så uppstår nästa alltid problem. Dels för att riktig konst oftast är dyr men också för det ska passa i rummet och ens egen smak.

Är man konstälskare och har medel är detta givetvis inget problem. De köper för att de endera tycker om det eller för att det anses vara ett investeringsobjekt. Men vi vanliga dödliga då som varken är konstkännare och har begränsade resurser, vad gör vi?  Ja, svaret blir förstås försöka hitta egna lösningar. Här kommer några förslag.

Auktioner är kanske det första man tänker på. Idag finns en mängd online auktioner och firmorna skickar om man inte kan hämta ut själv. Givetvis är det ju bäst om man har möjlighet att se konstverket live innan köp.

        

Här ovan två porträtt till salu på auktioner just nu med utropspris runt 2000 kr.

En varningsflagg i det här sammanhanget känns befogat. Undvik tavlor med blommor och landskapsmotiv. Av egen erfarenhet vet jag att det inte blir bra. Det känns ålderdomligt och förlegat. Undantag finns givetvis. Sök i stället tavlor som har karaktär. Jag vill slå ett slag för porträttet. Konstrasten mellan ett gammalt porträtt och en modern inredning ger karaktär åt rummet.

Troligvis en gammal målning som blir en tuff kontrast mot den moderna sammetssoffan.

Häftigt! Inga köpta målningar utan antagligen målade direkt på väggen. Men ger ändå en hint om hur ett porträtt kan lyfta inredningen

Härlig konstellation. Nytillverkad sammetssoffa i gammal stil matchar perfekt ett nutida porträtt.

Här har man skojat till det. Ett kungligt porträtt har fått sig en färgblaffa i fejset.

Sen har vi då de svart/vita bilderna. Helt klart lätt att få tag på och ett säkert kort eftersom det passar i stort sett överallt. Man kan köpa på diverse sajter eller så kan man använda egna fotografier vilket blir mer personligt. Jag tycker dock inte att man behöver ”tapetsera” hela väggar med svart/vita foton. Sparsamt och rätt placerat är ledord.

Här är en sajt som har ett stort sortiment.  Art.co

Har man en rosa soffa så kan det bli svårigheter med konst som passar. Men med svart/vita foton matchar det fint. Här har man använt tavellister och då är det ju lättare att arrangera och variera.

Vår svenska skönhet Greta Garbo i uppförstorat foto.

Det har gått lite mode i att använda kända personer som motiv och det har blivit lite för mycket att Marilyn Monroe, Audrey Hepburn och även Kate Moss hänger på många väggar. Följ inte trendmaffian utan hitta något eget är mitt råd. Du kanske har någon favorit inom musik, mode – försök vara lite unik.

Typisk trendigt med Kate Moss på väggen.

En annat trendmotiv- Bob Dylan. I regel blir det bättre med ett stort porträtt än en massa mindre.

Fast hänger man tavlorna på rätt sätt ( en konst i sig) tätt samlat så funkar det också.

Svart/vita grafiska blad är också fint.

En arbetsplats  i modern kolonial anda med ett perfekt passande svart/vitt foto.

Här har ett porträtt av modellen Kate Moss hittat en plats i ett badrum.

En riktig elegant gästtoa med svartlackad kommod och porträtt av dansvirtuosen Fred Astaire och Alfred Hitchkock.

Nu lämnar jag det svart/vita och frossar i färg. Det senaste för fashionistas är att ha (samla) Hermès scarves och dekorera väggen med. Kul idé. Men det behöver ju inte vara äkta vara. Kan ju vara vilka scarves som helst egentligen. Har bloggat om detta tidigare se här: DIY

Avslutar med ytterligare några äldre porträtt i moderna inredningar.

 

Detta inlägg publicerades i Design, Inredningsdetaljer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det är en konst

 1. mariecatrine skriver:

  Tack för fina tips, blev lite lessen att jag har ”ärvt” en fin frukttavla som jag nyss hängt upp, kategoriseras väl som ”blomtavla”?

 2. interiorladies skriver:

  Hej Mariecatrine,
  Tack för din kommentar. Jag vill gratulera dig till din fina frukttavla som du ärvt. Givetvis beror det på hur konstverket ser ut och hur det passar in i övrigt. Jag är säker på att du har hängt den på ett passande ställe.
  Bästa hälsningar
  Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s