God fortsättning på 2018!

Återigen ett år till ända. Det är alltid lite vemodigt på nåt sätt men samtidigt känns det alltid spännande att välkomna in ett nytt år. Alltid förbundet med goda förhoppningar om att det nya året kommer bli ett bättre än det föregående, av någon anledning.

Varför inte starta det nya året med lite lyx och glamour.  Just nu följer jag en serie som heter Versailles som givetvis bjuder fantastiska miljöer. Serien startar med Ludwig XVI storslagna planer med utbyggnaden av sitt jaktslott i orten Versailles. Serien omfattar givetvis också krig, intriger och allt annat som tillhör en kungs förehavanden. Inspirerad av denna prakt blir det på bilder från slott och andra gods. Alltså ögonfägnad av det mest grandiosa slaget. Då det kan bli enahanda med dessa  förvisso storslagna men konventionella och ålderstigna miljöer matchar jag med förslag på nutida varianter. Om det nu skulle vara någon sugen på att leva lite kungligt.

Louis XIV i all sin prakt. Han lyckades med konststycket att bygga världens största slott,  Chateau de Versailles. Han blev den stora förebilden för många andra regenter och furstar runt om i Europa när det gällde att skapa arkitektonisk inramning till furstlig makt.

Det här är Solkungens sovrum som med dagens ögon ter sig tämligen överdekorerat. Men det gällde ju att visa makt och att det fanns pengar.

Inte Versailles men en nog så lyxig sängkammare värdig en kunglighet.

Ett annat sovrum i slottet Versailles.

Tja, det här är väl en värdig översättning i nutid. Otroligt tjusig sänggavel.

En salong där hovet samlades. Då krävdes många sittplatser.

En salong av idag. Det fina med denna är att den är gjord för samtal.

Drottningens privata salong är lite mer intim.

Så här skulle den kanske ha designats idag.

Det här kungens privata matsal. Bortsett från slottsmiljön så känns det ganska gångbart även idag.

Varför inte lite färgglädje och en lite mer intim privat matplats. Notera den vackra 1800-tals tapeten från de Gournay .

Det här är ett badrum från serien. En imponerande storlek på badkaret i marmor.

Inget marmorbadkar, men ganska lyxigt ändå.

Spegelsalen, Galerie des Glaces, är ett stort rum mitt i slottet. Den anses som en av huvudattraktionerna  i Versailles och började byggas 1678, vid tiden då slottet blev kungens officiella residens. Skulle vilja säga att detta är den ultimata lyxen,

Helt omöjligt att få till nåt som motsvarar  den praktfulla spegelsalen. Man får dra ner på ambitionen och tänka spegel som vacker inredningsdetalj eller något som bidrar till att få rummet att se större ut. Speglar förstorar och fördubblar. Placera därför en spegel mot något vackert som tål att betraktas.

Köken i gamla slott ligger ofta i källarplan där tjänstefolket huserade. Köket här ovan ligger i ett annat fantastiskt slott, Chenonceau i Loiredalen. (Har bloggat om det tidigare)

Det här köket går inte av för hackor. Det kommer från Clive Christian ett engelskt företag som bl.a designar helt otroligt lyxiga kök. Kolla här: Clive Christian official

Avslutar detta inlägg med några allmänt flärdfulla miljöer.

Härlig vilstol i gammal stil.

Kristallkronor skänker alltid  kunglig glans åt ett rum.

Trendiga kristallkronor passar väl finfint i en modern miljö.

Siden hör ju definitivt hemma i en slottsmiljö och självklart också ett modernt hem. Inget kan som siden lyfta en i övrigt minimalistisk eller vilken inredning som helst egentligen. Kolla in Alma House vackra siden i blått.  Alma House blåa shantungsiden

Fin sitthörna med en typ av Bergèrefåtöljer som med fördel kan införlivas i en modernare miljö, tidlösa som de är.

En grandios sängkammare får avsluta denna odysse´i magnifika miljöer.

Detta inlägg publicerades i Design, Lyxigt, Stil. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s