Blue Christmas

En av mina absoluta favoriter bland julsånger är Blue Christmas med Elvis Presley. Det är ju en ganska sorglig sång. Elvis sjunger att det kommer bli en ”Blue” Christmas (blue =dyster)  utan sin älskade och hur ensam han känner sig. Spelar ingen roll att det är ett sorgesamt tema, sången är vacker. Inspirerad av denna tårdrypande sång tänkte jag testa hur det skulle vara om man försöker skapa julstämning i en blå miljö. Det är inte alldeles lätt. Blått är en kall färg och det är väl raka motsatsen till vad man som menas med julmysigt.

Jag har dock en viss erfarenhet av att försöka skapa varm julstämning i en blå och vit miljö.Vi firar ju julen på lantstället där inredningen går i ljust blått och vitt och lite vaniljgult inblandat. Det har varit en viss utmaning. Men med små medel går det att få till en relativt varm stämning och det genom att krydda med lite rött här och där.

Först testar jag enbart blått.

En överdådigt pyntad gran med endast blått och silver känns, tja, rätt menlös ur ett julmysperspektiv.

Denna minigran i en ishink är förvisso vacker men inte särskilt julig.

Juldukning i blått med grön växtlighet, snyggt men det lyfter inte julkänslenivå.

Fint men ingen känning av julatmosfär från min sida i alla fall.

Mörkt blå väggar och en eldstad, nu börjar det likna nåt. En mörkare blå ton ger mer myskänsla och givetvis gör en sprakande brasa sitt till.

Ett par bilder med mörkt blått som tema. Det skapar en utmärkt bakgrund för julmys. Med lite röda detaljer  skulle det kunna lyfta ytterligare en nivå.

Kransar med röda band ger omedelbart julkänsla i ett vitt kök.

Här har man pyntat en svartmålad skänk med blått porslin och några stänk av rött genom att placera röda rosor här och där.

Så fin matplats. En riktig dröm.

En praktfull urna med amaryllis och grönt, platsar överallt och ger garanterat julkänsla.

Det här är mitt modesta bidrag. Förra helgen pyntade vi på lantstället och ljusstakarna fick röda band. Till julhelgen kompletteras  det med en fin bukett i rött.

Även i lantköket dekorerar vi sparsamt. Rött band på ljusstaken och lite enris i vas med röda bär. Mer behövs inte.

Önskar er en mysig jul med denna stämningsfulla bild.

Och nu kommer inspirationskällan själv. Elvis med Blue Christmas. Jag väljer först den legendariska Comeback 68´ – en liveversion i unplugged stil. Denna konsert var det bästa Elvis någonsin gjorde, enligt mig och många andra. Helt klädd i svart läder, och om man törs säga det, hur sexig som helst……

 

Detta inlägg publicerades i Färger, Jul och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s