Ljus i mörkret

Ja så var då hösten här. Trist, men man kan ändå glädja sig över hur fantastisk september var och att inledningen av oktober också bjudit på hygglig temperatur och hel del sol. Det är bara att hoppas att det fortgår så ett tag till.

Men det blir fort mörkt på kvällarna och vi får tända lampor redan vid 19-tiden. Gott om lampor kan det vara i våra bostäder. Men inte alltid placerade på ett optimalt sätt. Alla rum behöver tre sorters belysning och alla är lika viktiga för helheten. Det är allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Vackra lampor är dessutom dekorativt.

Fönsterlampor har de flesta och det är väl för att det ska se mysigt ut både från in och utsida.  Faktiskt är det ett ganska svenskt fenomen. Det är inte ofta man ser fönsterlampor nere på kontinenten. Ofta är fönsterbrädorna i våra bostäder inte så djupa och lamporna tenderar att bli ganska små.

vardagsrum-som-visar-att-en-kelimmatta-r-en-mycket-bra-id-skna-hem-14115453328ng4k

 Djupa fönsterbräden ger ju möjlighet till större lampor.  Bild Sköna hem

konsol-fin

Har man inte så väl tilltagna fönsternischer så kan man ställa ett konsolbord framför fönstret och få plats för lampor i större storlekar. Har tidigare skrivit om fördelar med konsolbord. Kolla här: Konsolbord 

kitchen-down-lights

 Spots är ett alternativ till fönsterlampor och de belyser fint växter och objekt placerade på fönsterbrädet. 

Vardagsrummet är väl det rum där man helst vill ha det hemtrevligt och stämningsfullt och här är det extra viktigt göra en ordentlig ljusplanering. Bästa möjliga utgångsläge är när man bygger nytt hus eller vid renovering men då krävs det trots allt att taket måste sänkas. Givetvis är det ändå mycket man kan göra i befintlig bostad. Med fler ljuspunkter av rätt slag och placering kan man skapa intimitet och exempelvis få rum att kännas  större.

 Ett mindre vardagsrum upplevs som större om du riktar ljuset mot en vägg. Exempelvis en  lysdiodlist bakom soffryggen som samtidigt belyser väggen.

tavelbelysning

 Ljuset kommer från en spotlist i taket och ger en mild men ändå effektiv belysning.

tavelbelysning-1

Bortse från den slottsliknande miljön och se till principen. Traditionell tavelbelysning har två funktioner, dels lyser den upp själva tavlan och i viss mån även väggen.

lampbord

 

inviting-dark

svensk-miljo-lampbord

Ett traditionellt sätt att få stämningsljus är lampor placerade på bord vid var sida om soffan. Ett alternativ är golvlampor.

golvlampor

golvlampor-rl

Golvlampor i olika miljöer. Här ovan en underbar bild från Ralph Lauren.

När det kommer till allmänbelysning är det taklampor som gäller men många gånger behövs ingen taklampa. Ibland sprider även mindre lamporna tillsammans ett jämnt och fint ljus. Trots det känns det  ibland nödvändigt som när man städar under den mörka årstiden. Jag föredrar helt klart takspots med dimmerfunktion, helst infällda i taket. Eftersom det inte alla gånger är genomförbart så är fristående spotbelysning ett hyggligt alternativ. Det absolut värsta jag vet är plafonder. Ofta är de vita med en stark lampa som ger ett platt och tråkigt ljussken.

 Jag har noterat att det är (ursäkta alla herrar) i synnerhet singelmän som av någon konstig anledning vill ha en stark taklampa som de har tända på kvällen när de ser på TV. Hur omysigt som helst.

louise-bradley-showroom-kimbolton-court-3-1

Inredaren Louise Bradley är bra på belysning

chandelier2

Jag är själv kristallkrone-freak. Självklart ska kronan ha dimmerfunktion. Om man  använder starka lampor kan de användas som allmänbelysning. Eftersom kristallkronor oftast är stora och höga passar de bäst över vardagsrumsbordet  om man inte har högt i tak vill säga.

 

 

Detta inlägg publicerades i Inredningsdetaljer, Inredningstips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s