DIY

DIY är en förkortning för Do It Yourself. Vi importerar alltmer uttryck från engelskan och DIY är ett av dem. Det går ju självfallet lika bra att använda den svenska benämningen – Gör Det Själv. Vad som menas i vilket fall  är att man i stället för att köpa nytt återanvänder sina gamla prylar, med viss komplettering av material, för att göra om eller försköna. Poängen är väl i första hand att man ska tjäna några slantar på att göra det själv samtidigt som man recyclar och med det får en miljönytta. Sen är det också tillfredsställelsen över att ha åstadkommit något på egen hand.
Jag är en notorisk ”gör det självare” i den mening att jag gärna vill förvandla saker. Med handen på hjärtat ska jag väl också erkänna att jag ibland också vill förändra nyinköpta ting för att få det som jag vill ha det. En svaghet jag har är att det nödvändigtvis inte betyder att jag gör det själv utan gärna låter någon annan ofta bättre lämpad göra det. Min före detta man morrade en hel del över detta. Men han var oftast mycket nöjd med slutresultatet…..
Jag börjar med göra själv projekt av småprylar. För den pysselglada kanske återbruk av glödlampor kan vara nåt. Och visst är de söta de hängande små vaserna.

DIY vas av glödlampa

Keramikkänsla

Vanliga glasflaskor och glasburkar brukar ju tas till återvinningen. Men ibland så har man en flaska eller burk med ovanlig form som det är synd att göra sig av med. T.ex Heintz chilisås har en fin form och ofta också spritflaskor. Varför inte göra om dem till ett vackert stilleben?  Så här gör man för att få flaskor och burkar med keramikkänsla.
 Instruktion
En tom tråkig vägg kan vara ett bekymmer. Är man inte lyckligt lottad att man har en konstsamling kan man göra sin egen men på ett annorlunda sätt med s.k. takrosetter.

6424ef2f52bff901acd4f179688eb63e

medaljon lila vägg

but could be made with ceiling medallions and mdf squares

Visst ser det avancerat ut med inramade takrosetter. Ser ut att kunna vara både i handsnidat trä eller sten.

guldrosett

Takrosetter i frigolit och i plast material kan verkligen bli dekorativa. Måla i lämplig färg och vips så har du egenkreerad konst.
Takrosetter finns i de flesta butiker som säljer byggvaror eller kan köpas t.ex. här:  Takrosetter 1 eller här takrosett 2

Chic doors

Man kan också använda takrosetter för att göra en dörr mer elegant. Så här går det till:

TO do a chic door

Mer väggprydnader att knåpa i hop.

fa7284a98e534e1fef199a00f1f0f502

Här har små tapetbitar fått sig en inramning med guldramar. Stiligt.

Bandanas

Vilken kul idé ! Det som kallas ”bandanas” eller snusnäsduk på svenska ( föredrar det engelska namnet i detta fall !) har färgkoordinerats med väggen och blir så här snyggt. Billiga snusnäsdukar/bandanans kan hittas här: Bandanas

6637a116ed83a93a2a424cf0aff68ae8

Hur svårt kan det vara att göra ett eget abstrakt konstverk?  Måla på canvas som en riktig konstnär och spänn upp på ram eller måla direkt på MDF board.

Dip nad dye kuddar

fba8dc4f246be3e520d5d694d0dc7b86

DAD Linne sängkläder

Dip and dye (rakt översatt doppa och färga) har man ju sett ett tag nu och det är en enkel sak att göra själv. Man doppar helt enkelt ner en del av tyg i ett färgbad med textilfärg. Lätt som en plätt.

gardin i färgbad

4e414dde8ee6b2a54b4c90ca649f1df5

 Även tråkiga lampskärmar i textil kan få ett spännande uttryck med  doppfärgning.

6bb0e7e2e8c5d6e00aa10738e9e237a7

Lampa med glitter

Andra sätt att piffa upp lampskärmar man tröttnat på är att måla dem med textilfärg. Det gör stor skillnad och än bättre om också insidan målas. Helst i guld. Det blir ett himla varmt sken med guld på insidan. Färg och glitter finns att köpa på hobbyaffärer.
Här är det sista gör det själv tipset och det roligaste enligt min mening.

TRasig paraply

Vad är det här? Jo, ett trasigt paraply som virats med en rejält tilltagen ljusslinga. Kanonidé för en annorlunda ljuskrona!
Annons
Detta inlägg publicerades i Övrigt om inredning, Inredningsdetaljer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s