Stilskifte äntligen på gång

Bered er på att vi går mörkare tider till mötes. Inser att det låter hotfullt, men nu gäller det inredning. I modebranschen är det vanligt att man analyserar stilskiften, åtminstone var det så förr. Blev kjolarna kortare så var det högkonjunktur och vice versa. Nu har det varit korta kjolar längre än en högkonjunktur består så det verkar inte vara relevant längre.
Hursomhelst verkar det vara ett stilskifte på gång inom inredningsområdet. En mörkare inredningsstil är på intågande och jag tolkar det som att vi vill ha det mer ombonat och mysigt för att kunna ägna oss åt ”cocooning” igen, en term som användes flitigt för nåt decennium sen. Och visst känns det logiskt att vi vill låsa ute den skrämmande världen utanför.
Jag erkänner glatt att jag har gått och längtat efter den dagen då vi äntligen kan förpassa det ”ljusa och fräscha” till historien. Den vita stilen, vare sig det är det sparsmakade skandinaviska eller schabby chic, har varit förhärskande under lång tid. Jag välkomnar mörkare träslag, färg på väggar och textilier.
Visions lägenheter
Det här är ett kollage av bilder från ett fastighetsmäkleri i Stockholm. Alla lägenheter är stöpta i samma form. Vitt, vitt, vitt.
Det är lätt att inreda om allt ska vara vitt. Det blir betydligt svårare att matcha ihop mörkare toner och färger. Om man är sugen på att förändra är det inte nödvändigt att köpa nytt utan det går  i hög grad återanvända det man redan har. Se ett av mina tidigare inlägg här Recycling
Om förändringen känns för omvälvande om man vant sig vid det vita så är steget inte så långt till den koloniala stilen där ljusa textilier kombineras med mörka träslag. Här kommer inspirationsbilder för er som är sugna på lite stilbyte ”light”.

vita soffor

Här finner vi flera inslag som  har sitt urprung i kolonialstilen, ljus textil, djurmönstrad matta, jalusier, och skinn.

4f4d579020d65ed8988973182c6feaec

Djurmönster är ett måste i kolonialstilen, särskilt zebramönster. Jag antar att det beror på att de engelska officerarna ägnade sig åt storviltsjakt på sina erövringståg. Skåpet här ovan är klätt med tyg, tapet går lika bra.

zebra i centrum

Mer zebra och en leopardmönstrad matta. Den mörkare väggfärgen ger skön kontrast och mer djup.

0e52df32b8370e40adcdba5e7d2f57cb

Måste bara ta med den här bilden som visar en moderniserad version av det koloniala, fast det är mycket vitt. Skrivbordet (campaign desk) i krom är kolossalt snyggt! 

Skinnsoffa och ruffigt bord

Skinnsoffor har väl inte varit i ropet på länge. Men det kanske är dags igen. En bra investering är det i alla fall.
tropical-living-room
Ett vardagsrum i kolonial-anda med flera av stilens komponenter. Se vad fint ljuset silar in från jalusierna.
Koloniala rottingmöbler
Härlig veranda, nutida med en blinkning åt det koloniala med rottingmöbler i svart.

Bild-14

Här en vacker uteplats i sydligare trakter. Det vi kallar regissörsstolar kommer från kolonialstilen och kallas då ”campaign chair”. Läs mer om det här: Den koloniala stilen

mio

Våra svenska möbelkedjor har hoppat på tåget med mörkare träslag. Matsalsgruppen finns hos Mio.

b4a9a8c82ecd6abaf6880684f673fd3b

Smart ”coffetable”, den som har skapat det är både klurig och har öga för formgivning. Finns tyvärr inte att köpa på hemmaplan.
 Nu är det dags att stiga in i den mörka grottan för att botanisera i den nya ombonade stilen.

Mörk inredning

 Här har det genomgående satsats på den mörka looken med lyckat resultat. Belysning spelar en given roll för att det inte ska bli för dunkelt.

mörk inredning 2

Det brunsvarta dominerar. Det funkar bra med både mörka golv och väggar med lite inslag av vitt här och där. Notera också skrivbordet, modern kolonialstil även här.

mörk vägg och färgklick soffa

Lite färg som piggar upp den mörkare stilen. Gillar stommen i dagbädden, den är i Empire, en stil som kejsar Napoleon tog till Europa inspirerad av Egyptiska antiken.

Härligt mörkt

 Det här tycker jag är en riktigt mysig miljö. Porträttet ger tyngd åt det hela.

Abbi011_02441

Detta vardagsrum tillhör  den engelska inredningsdesignern Abigail Ahern en ”mörkrets furstinna”. Menar på intet sätt att hon skulle vara ondsint men hon är konsekvent  med att skapa mörka  rum med mycket färg. Läs mer om henne  här: Abigail Ahern

eichholtz brown

Till sist en bild från det holländska inredningsföretaget Eichholtz. Deras stil är något utöver det vanliga. Love them!

 

Detta inlägg publicerades i Stil, Trend. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stilskifte äntligen på gång

 1. martha juhasz skriver:

  Håller med om att det mörka är vackert.Kommer själv från Central Europa.Där passar det, men mörka väggar, möbler skapar ångest för min del i ett så solfattigt land som Sverige.Varje land har ju anpassat sin bostil efter naturen, nu är det en salug röra av allt.Personligen behöver jag ljusa väggar i Sverige men älskar mörka inredni gar ute i Europa……allt har sin plats.

  • interiorladies skriver:

   Hej Martha,
   Javisst är det gör få soltimmar i Sverige! Det är klart att vi upplever färger och inredningar indviduellt.
   Det är ju också precis som du säger att i många fall är det natur och klimat som avgör hur stilar har utvecklats. Tänker på den traditionella
   svenska Gustavianska stilen. Den är ju genomgående ljus och skir. Men vill jag säga som exempel, vi har inrett vårt lanthus i Gustaviansk anda och på sommaren
   är det en perfekt miljö. Däremot på den mörka årstiden upplever jag det ljusa färgskalan som väldigt kall.När vi firar jul så känns det extra kallt och svårt att få en mysig julkänsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s