Cosy-cosy

Hösten är oftast den bästa tiden för att ta itu med sina inredningsprojekt. Är det sovrummet som behöver en make-over har jag några råd på vägen. Sovrummet är ofta styvmoderligt behandlat. Man kanske tycker att där sover man bara och det är bara att stänga dörren om röran. Jag tycker inte det. Sovrummet är viktigt att se om eftersom det tillhör den privata sfären och det är värt att göra det mer ombonat och mysigt.
Så se inte på sovrummet som om det vore ett ställe där man bara sover. Gör det till det vackraste rummet så behöver du inte skämmas och stänga dörren pga röran och/eller torftig inredning när du får gäster. Och det behöver inte kosta skjortan.
item8.rendition.slideshow.plaza-hotel-apartment-renovation-13-master-bedroom
 På no-no listan för ett sovrum  hamnar:
 – ingen tv.
 – ingen arbetsplats med dator, om man har platsbrist och måste ha arbetsplats med dator där går det alltid att avskärma med gardiner eller en vikvägg.
-ingen mobil vid sängen som väckarklocka. Hitta hellre ett alternativ till mobilväckning. Risken finns att man ligger där och surfar kollar FB, jobbmejl och hjärnan är uppe i varv när man ska sova.  Läs hellre en bok.
–  inga klädhögar  som  störande moment.
Det finns hur många fler råd som helst men jag slutar där för att komma vidare med själva sängen och inredningen.

Tv i sovrum

Tv i sovrum går fetbort.
Sängen. Självklart är en skön säng första prio. Mitt råd är att satsa på en så dyr säng som ekonomin tillåter. De är ju oftast de bästa. Ett billigare alternativ kan var helt okej.  Det är bara att pröva sig fram. Men man bör akta sig för de med bäst renommé. De har satsat enorma summor på marknadsföring och byggt upp ett starkt varumärke. Sängarna i sig är det inget fel på men ha klart för er att man får betala ett överpris för produkten. Fråga säljaren i butiken om alternativ.
Färgsättning. Ofta sägs det att det ska vara ljusa färger i sovrummet. Detta är ingen sanning. Man kan välja en mörk färg om man känner för det. Mörka gardiner ger mindre ljusinsläpp vilket ju är en fördel i ett sovrum. Sammet är tyg som passar bra i sovrum eftersom det ger ett mjukt och varmt intryck dessutom är de mörkläggande och skyddar om man har fönsterdrag.
Dark bedoom 2
Inte fel med mörk väggfärg. Men svarta väggar är väl i extremaste laget.
Gör sängen till en prydnad.  Man kan göra sängen (och möbleringen i övrigt) så att det blir ett verkligt snyggt och inbjudande.

541f7632a733e4a76bd1b27e10b36a53

Handen på hjärtat. Är det så här det ser ut är det dags att agera. Jag är inte perfekt och något liknande kan förekomma i mitt sovrum också men kanske inte så här illa, men obäddat är inte ovanligt. 
Jag börjar med sänggaveln som är själva utgångspunkten för resten av sängen. Jag propagerar gärna för det mjuka och tygklädda. Det är så bekvämt att vila huvudet mot något mjukt när man ligger och läser. Det finns många slags sänggavlar att välja mellan i denna genre numera. Här kommer lite inspiration.

1017a3e1c8ea1dbde0b9f13b20284823 (1)

aa08bec5c7f63db9025a2972a086a546

 03198c3b74bee1b2f6bb6dee1beb1825
Tre olika typer av sänggavlar. Överst en djuphäftad med knappar. Mittensängen har möbelspik runtom. Nederst en exklusiv i skinn. Supersnygg!
Nu är väl ingen av de ovanstående särskilt billiga. Med det finns en webbshop som har kanonpriser och dessutom bra kvalitet. Kolla här:  Trendrum . Sen finns det en butik som skräddarsyr exklusiva sänggavlar. Exklusiva sänggavlar

3aa09371238a5a41280ae8eff4331df4

Så kommer vi till sängkläder. Då är bäddlinne av bästa möjliga kvalitet viktigt. När man sovit i sagolik mjuk och lyxig bomull, finns det igen väg tillbaka till det ordinära. Kvaliteten på bomullsgarnet är A och O för känslan och slitstyrkan i bomullen och här är den egyptiska bomullen helt överlägsen. Den egytptiska bomullen är erkänd som den bästa i världen. Den är finvävd och mjuk. Alma House har enbart egyptisk bomull i  sortimentet och dessutom till humana priser. Jämför med märkesbäddlinnen så förstår ni. Priser för påslakan från 799 kr.   Alma House bäddlinne.

0c76835b9fd4dbb7d52d9b34943c89f5

Trendigt just nu är stentvättade linnelakan med skrynklig look och visst har de sin charm. Bekvämt att slippa mangla eller stryka. Jag har testat linnelakan, det kändes lite rivigt och inte särskilt skönt mot huden. Jag vill ha nåt som är mjukt. Men det är naturligtvis en smaksak.
 2b2401c00d3e57cd7fb3c3bbcc900ffb
En sängkappa är själva pricken över i:t. Använder man ytan under sängen för förvaring gör sängkappan dessutom nytta. T.ex postorderföretag har mycket av välja på t.ex Ellos sängkappor  eller HM home  . En sängkappa är heller inte särskilt svår att sy själv om man vill ha det mer personligt.
Likaså överkast kan man få för en billig penning. Jag tycker vitt eller offwhite är bra för då kan man variera och förnya med kuddar i olika färger.

uppsjö av kuddar

Det ska vara gott om kuddar. Här kommer ett förslag från Sköna hem.
”Kuddarna är viktiga  det ska vara många olika. Två ryggkuddar lutas mot sänggaveln, i måtten 90 x 50 cm. Sedan har man två vanliga sovkuddar, mått 60 x 50 cm. På eller framför dem placerar man mindre kuddar. Blanda material och färger, någon kudde kan vara mönstrad. Den lilla kudden kan vara mörkare för att ge en förankring för ögat.”

 

sanggavel_sammet

Apropå förvaring så är en bänk eller en ”sänglåda” inte fel, På bänken kan man ha  överkast och kuddar under natten och under locket i sänglådan finns möjlighet till  ytterligare förvaring.

9d2067d7e341a879c5e3fbca4f9a6102

 Det behöver ju inte vara något som är anpassat för sängen. Tänkt kreativt.
  Så till överkursen. Bor man i en t.ex i ett sekelskifteshus eller en våning med högt i tak kan man göra sängen än mer ståtlig med en sänghimmel. Både romantiskt och en klassiskt.

Sänghimmelsguide

Sänghimmelsguide.

Gardinstänger i tak

 En av de enklare varianterna. Takmonterade gardinstänger.

Kornisch

Ännu enklare, en rund kornisch men det går ju lika bra med en rak sådan.

Glam

En riktigt lyxig sänghimmel. Utsidan ser ut som svart sammet som är fodrat men ett champagne färgat tyg. Det kan vara siden.
Så där ja, nu är det bara att sätta igång att skapa sitt drömsovrum.

 

Detta inlägg publicerades i Sovrum. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s