Hellre trampar jag på det mörka

Tänker ni nån gång på golven i era hem?  Kanske om de är slitna, eller kanske på de ledsamma plastmattorna från 80-talet. Man blir ju ofta hemmablind och även jag. Men jag blev medveten sen vi började fota för Alma House i mitt vardagsrum. Jag ville gömma mitt parkettgolv med mattor för att det inte skulle synas och insåg att jag inte tålde färgen.
Jag tycker golvet självklart ska harmonisera med övrig inredning och det gör sällan den gula parketten.
En av mina läsare hörde av sig nyligen. Hon hade noterat att många av mina bloggbilder har mörka trägolv vilket gav henne inspiration till att själv satsa på ett mörkt golv. Det är  knappast någon tillfällighet att jag använder bilder med mörka golv Jag gillar det helt enkelt.
gult golvdining-room
Ekparkettgolv som det oftast är fråga om är ett hårt material som är mycket slitstarkt och det är ju bra. Men det som man får på köpet, det gulnade träet, så vete tusan om jag inte föredrar något annat träslag även om det är inte är lika härdigt som ek.
Jag är långt ifrån någon specialist på olika behandlingar av golv, det får man fråga fackmän om. För oss som tröttnat på de tråkiga parkettgolven så finns dock flera alternativ. Det är bara att få tag på en slipmaskin och sätta igång eller leja ut jobbet till en golvfirma som numera har maskiner som tar hand om byggdammet. Sen gäller det att lacka, olja eller måla golvet i den kulör man gillar. Jag kan inte säga att det är ett  himmelrike med de mörka golven, viss smuts  blir väldigt synligt. Samma sak gäller givetvis de vita. Där vinner den gula parketten som är bättre på  att kamoflera dammråttor och diverse annat.

slip2

Jag själv valde att olja ett parkettgolv för några år sen och tillsatte ett mörkt färgpigment och oj vad snyggt det blev! En mjuk och matt yta som var så skön att gå på. Jag valde en mellanbrun ton. Det finns alltid nackdelar med allt och för olja gäller att det måste återbehandlas med jämna mellanrum, men det är det värt. Jag tänkte nu göra odyssé bland mörka golv. Först några mellanbruna.

sammetsoffa ljusbrunt golv

Man ser inte så mycket av det gråbruna golvet men det är vågat att ha en mörk soffa och grå väggar. De flesta väljer att  kombinera med vitt.
vardagsrum ljusbrun
Mellanbrun stavparkett så snyggt tillsammans med vitt.

badrum ljusare brun

Ett badrum har också fått ett brunt trägolv (våtrumsbehandlat förstås) som ger ett mjukt och varmt  intryck. Man måste inte ha klinkers.

kök mörka plank

Lite mörkare och blankare gör sig bra i vita kök.

mörkt turkos sammetsgåtölj

En riktig myshörna. En eloge till inredaren som inte räds mörka väggar tillsammans med mörkt golv. Det är den turkosa sammetsfåtöljen som balanserar.

vardagsrum mörkbrun

Stilsäkert och på den säkra sidan, kombinerat med vitt.

mörk tjusig hall

Visst funkar det med mullvadsfärgade väggar när det finns inslag av vitt.

raffe2

Slutligen har vi mästaren Ralph Lauren som gör som han vill och alltid med säker hand. Vet aldrig att jag sett helvita rum i hans kollektioner.  Svart och svart låter lite dystert men med vita väggar och guldacessoarer är det problemet löst.

JA_room5_02

Här ser man bara en flik av ett mörkt golv men man får tänka in helheten. Rummet och dess himmelssäng är typisk för det koloniala stilen. Läs mer om den stilen här: Kolonialt Det var engelsmännen som förde med sig stilen till Europa. Jag skulle tro att i tropikerna finns det endast mörka träslag. Vilken tur de har om man bortser från vad som försiggår där. Skövlingen av regnskogen som är ett gigantiskt problem. Då är det bättre att slipa ek och härma med mörka pigmentfärger.
Annons
Detta inlägg publicerades i Övrigt om inredning, Stil och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s