Bostadsmarknaden är het och priserna ökar ständigt. Alltså är utbudet mindre än efterfrågan. Det byggs för lite och de äldre som bor i villor flyttar inte i den omfattning som tidigare.
Hursomhelst folk flyttar ändå. Och detta inlägg handlar om vad man ska tänka på när man flyttar till en mindre bostad, då från ett inredningsperspektiv .Vad gäller själva flytten finns utmärkt information hos Enkla flytten
Det är jobbigt att flytta men också spännande. När man står inför en flytt är det tusen saker att tänka på, oavsett om man flyttar till en mindre eller större bostad. Flyttar man till en mindre blir det lätt lite panikartat när man inser att det finns ett överskott av möbler och en del av dem passar inte in i den nya bostaden. Men ta det lugnt, det mesta handlar faktiskt om planering.
Det första man ska göra är att mäta ytorna i den nya lägenheten för att se vilka möbler som kommer att passa in och vad göra med dom som blir över ? Överskott av möbler och andra ting kan man endera lämna till en auktionsfirma, ge bort, magasinera, sälja på exempelvis Blocket eller ha en egen loppmarknad. Försök inte plocka med för mycket in i den nya bostaden. Det är viktigt att se till att det finns fria ytor och ljus i en mindre lägenhet. Försök att ta med endast det som är absolut nödvändigt. Hursomhelst, en del ”nedflyttare” upplever att det är befriande att bli av med saker, som en börda som lyfts från axlarna .
Sen är det ordning och reda som gäller, var sak på sin plats, och att minimera antalet prylar.
Även om man försöker skala ner möblerna till ett minimum kan det ändå vara så att de inte passar in i den nya lägenheten. Givetvis tär det på kassan att skaffa nytt men det alltid kul att shoppa.
Smart sätt att få en mindre lägenhet att se större ut och få mer djup. En tapet som denna kallas Trompe l’œil som betyder ”lura ögat”. Liknande finns i större tapetbutiker.
Som sagt, börja med att mäta. Använd sen t.ex planlösningen för att rita in var möblerna ska placeras. Ta de största möblerna först som soffan i vardagrummet och sängen i sovrummet. Har man inte en pyttelägenhet försök att inte ställa allt efter väggarna. En annan grundläggande princip som jag tycker är väsentlig är att möblera utifrån husets ålder. Om man flyttar till ett sekelskifteshus ska inredningen helst anpassas till det och vice versa.
Entré och hall
Ofta är hallen smal och ibland också lång och den kanske inte ens går att möblera. Här krävs det oftast smarta förvaringslösningar. Men det finns sätt att ändå få den inbjudande och trevlig. Jag tycker det är superviktigt att ögat möter något tilltalande när man öppnar ytterdörren.
Är hallen inte möblerbar, lägg på en snygg matta.
Är hallen tillräckligt bred då finns faktiskt en typ av möbel, konsolbordet som kan fylla fler funktioner men det kan också vara en smal byrå.
Uppdaterad konsol blir ett lyft tillsammans med moderna attribut. Ett bord som detta kan man nog hitta på loppisar eller i antikaffärer. Med lite färg får bordet ett helt nytt uttryck. Och dessutom följer det principen att blanda gammalt och nytt för att ge hemmet mer själ och personlighet. Läs mer om konsoler och sideboards här. En flexibel möbel
Smal byrå med plats för förvaring.
Köket
När man flyttar till en mindre bostad kan köket bli ett problem. Men det är det bara att bita i det sura äpplet och anpassa sig. Det finns färre skåp, och man har alldeles för mycket porslin. Matplatsen är mindre etc. Då gäller det att plocka ut det som man verkligen behöver sen är de bara att gallra bort. Se ovan vilka alternativ som finns när saker måste avyttras. Om det finns plats kan man ju köpa ett extra skåp t.ex ett vitrin. Finns det plats mellan kökskåpen och taket får man kanske in småskåp emellan. Undvik att ha för mycket prylar på köksbänkarna, det ser bara plottrigt ut och minskar arbetsytorna.
Köket kallas ju ofta huset hjärta så det finns det anledning att lägga ner lite extra krut för att göra det trivsamt .Endera har man att göra med ett snyggt och fräscht kök eller ett gammalt och sunkigt. Om det är det sistnämnda och det känns helt omöjligt att leva med så investerar man endera i ett nytt kök eller försöker göra det bästa av situationen. Ett gammalt kök är ju ofta slitet och vad kan man då göra för att fräscha till det? Jag ska i korthet ge några förslag för en ytlig makeover.
1) Måla om luckorna om de är i hyggligt skick vill säga. Bästa resultatet får man genom att lämna in för sprutlackering. Vitt är dem bästa färgen om man eftersträvar fräschet och köket upplevs som större. Avstå från trendiga svarta luckor de är ute om några år.
2) Byt knoppar eller handtag
3) Sätt spotbelysning under skåpen.
4) Om kaklet är nedgånget kan man snygga till fogarna genom att måla dem vita. Fogfinish hittas i de flesta färgbutiker.
5) Om du känner att du inte kan leva med ett gammalt kakel som är sprucket och krackelerat, byt ut det. Den kaklade ytan är oftast liten i ett kök och det behöver inte bli så kostsamt. Men försök att hålla dig till vitt det är klassiskt och tidlöst. Istället för det ordinära vita kaklet försök hitta något annorlunda. Kaklet här nedan supersnyggt, helt i min smak. Egentligen är det den speciella läggningen som jag gillar. Den kallas subway eller metro kakel för man hittar det på de flesta perronger i Londons tunnelbana.
Också några ord om matplatsen som förmodligen är mindre än man är van vid. Om man tidigare haft en matsal så känns den nya matplatsen troligen fjuttig.
Om matplatsen inte är minimal kan man i en kökshörna få till det så här snyggt.
Ytterligare en elegant liten hörna. En sak att tänka på i ett litet kök är att ett runt bord tar något mindre plats.
I den riktigt lilla lägenheten är väl inte matsalskänsla första prio. En bardisk kanske är det enda alternativet, om ens det.
Badrum
Tack för bra inspiration. Hur ska jag gå tillväga för att få mitt parkettgolv (efter slipning) så vackert mörkt som på några av bilderna.
Vänligen
Birgitta
Hej Birgitta!
Vad roligt att du blev inspirerad.
Jag är ingen specialist på parketetslipning och infärgning.
Men jag hittade den här siden som kanske kan ge dig lite vägledning. http://www.wasaparkettservice.se/varuprover.php
Hej igen!
Tack så mycket för svar. Jag tror att jag har hittat lösningen här.
Ser fram emot nästa mejl från er.
Birgitta