Ödelagt

På sista milen fram till vårt lantställe  ligger det tre ödehus. Varje gång vi passerar, i synnerhet ett av husen, så hugger det till i hjärtat. Det känns ofattbart att huset är så förfallet. Det är en fin liten stuga som måste ha varit vacker i sin glans dagar. Man undrar vilka som bodde där och varför huset gick ett sådant öde till mötes. Det gör också ont att se gardiner som forfarande hänger kvar i fönstren, illa åtgångna. Man får nästan känslan av att huset lämnades i all hast och att där står kvar två kaffekoppar på köksbordet.

2015-06-07 14.46.49

Värmlandsnäs där huset ligger  är forfarande en levande landsbygd med en mängd av gårdar. För ca 100 år sen fanns där många som jobbade inom lantbruket. 50 år senare var läget helt annat. Maskiner hade börjat ta över många av lantbrukens tidigare sysslor och gårdar slogs ihop. Och bevisligen så fanns det ingen efterfrågan på alla hus som blev över.

2015-06-07 14.48.59

Så här ser farstubron ut. Växtligheten har börjat smyga sig på och kommer så småningom ta över.

Pretty cottage

Hade någon tagit hand om huset kanske det sett ut så här idag.
Överväxt
 Ett av de andra ödehusen har en förvildad trädgård där naturen har tagit ännu ett steg närmare…

Fönsterreovering

Det kräver mycket för att hålla ett gammalt hus i hyggligt skick, fönsterrenovering t.ex. Ett mödosamt arbete minsann. Mycket av semestern gick åt till renovering av fönstren på vårt lantställe. Här ser vi två av renoverarna som glatt visar de två fönster  som färdigställdes i år. När vi köpte huset 1997 så var det också tämligen förfallet. Det var vår envise far som insisterade på köp eftersom han ville ha något att göra efter pensioneringen. Och jobb blev det minsann. Det tog 6 år att renovera det 160 kvm stora huset.

GREY GARDENS

Men hus kan förfalla fast de är bebodda. Jag tänker på Grey Gardens i East Hampton i USA. Dess historia är till lika delar fascinerande, gripande, som tragisk. Ett liknande förfall är svårt att föreställa sig.  Det gjordes en dokumentär 1975 om huset och kvinnorna som bodde där och filmen orsakade en nationell skandal. Anledningen var kvinnornas släktskap med  f.d. presidentfrun, Jackie Bouvier Kennedy.
grey-gardens-exterior-1970s
Så här såg huset ut i början av 70-talet…

1920

…och så här på 20-talet.
 The-Beales-in-the-entry-hall-of-Grey-Gardens-1971
Mor och dotter Bouvier-Beale på 70-talet i husets stora entré. Bild från dokumentärfilmen.

beales

 Bild vänster. Så här såg mor och dotter ut i slutet av 20-talet när de levde i högsta välmåga. Mittenbild: dottern little Edie på 30-talet i uppdressad för en kväll New Yorks societet. Bild höger:  Little Edie i stora sovrummet på 70-talet. Runt henne ser man det otroliga förfallet av husets insida.
 Det är ofattbart att dessa två excentriska kvinnor ( för att inte säga galna)  kom att leva i misär och extrem fattigdom efter ett priviligierat liv i societeten med debutantbaler, dyra smycken och glamour.
Och man undrar, hur kunde det bli så här?
Edie Beale och hennes make  köpte huset 1924 och skilde sig 1946. Edie stannade i huset som egentligen var familjens sommarstuga. Maken skickade månatliga bidrag på $ 300 till sin ex-fru. Men det bidraget varade inte länge. Lite är känt om Grey Gardens mellan då och tidigt 1970-tal. Men man kan lätt räkna ut att det inte fanns några medel att hålla huset i schack och vägrar man flytta därifrån så går det så här.

Drew Jessica

2009 gjordes en spelfilm om Grey Gardens där Jessica Lange och Drew Barrymore gestaltar de speciella kvinnorna. Man lade stor omsorg om att återskapa husets interiör. Här kommer två bilder på hur huset såg ut när det var på topp på 30-talet. Fantstiska rollprestationer och mycket sevärd film för övrigt.

1936 2

 

212335_orig

27789258

I början av 70-talet var huset så nedgånget som det kan bli. De båda kvinnorna bodde i rum fyllda med sopor, fladdermöss, ett 60-tal katter och otroligt nog tvättbjörnar. Detta låter absurt men det är sanning och verifierat. Hursomhelst när big Edie dog 1977 skulle huset säljas. Det var ett förmöget par som förbarmade sig över egendomen och lovade little Edie att de inte skulle riva huset något som de andra spekulanterna planerade.

Grey_Article1

 refurbished

item2.rendition.slideshowHorizontal.grey-gardens-03-grey-gardens-home-original-wicker-furniture (1)

 Paret restaurerade huset med varsam hand till en moderniserad version av det gamla Grey Gardens. Trots all sanering som var nödvändig luktar det fortfarande kattpiss i huset när det regnar……
Det finns mycket mer till historien om Grey Gardens givetvis. Det mesta finns att läsa på nätet och på You tube finns faktiskt dokumentärfilmen. Grey gardens dokumentär
Detta inlägg publicerades i Blandat och annat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ödelagt

 1. Anna skriver:

  Vilket roligt inlägg, jag ska genast se filmen, ni har gjort mig nyfiken!
  Njut av er dag och tack för en bra blogg som jag tittar in på dagligen för att se om ni har skrivit ngt nytt 🙂

  • interiorladies skriver:

   Hej Anna,

   Jättekul att du gillar inlägget och min blogg. I bästa fall gör jag ett inlägg per vecka.
   I stället för att gå in dagligen rekommenderar jag dig att anmäla dig som följare av bloggen, Då slipper du kolla varje dag. Se filmen den är intressant. Det finns och så små klipp från spelfilmen på You Tube. Filmen ger en mer bättre helhetsbild om familjens öde,
   Ha det gott!
   Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s