Bästa resekompisen för en drulle

Jag är en drällande person som brukar fläcka ner mig med än det ena än det andra, you name it. Ett drällbeteende som är  särskilt besvärligt på semesterresor när klädombyten är begränsade. Det värsta är att jag gärna klär mig i vitt som inte gör  saken bättre. Men jag har  hittat en bot. Inte mot själva klantigheten men mot fläckarna. Om du har en semesterresa framför dig och har samma tendenser som jag – köp med dig en äkta Marseilletvål. ( En ”äkta” innehåller 72% olivolja) Och njut av en riktig tvål.

ruff marseille

 Naturligtvis är Marseilletvålen i första hand en vanlig tvål, men bättre. Den är skonsam för huden, den rengör,  mjukgör och har ett härligt lödder. Och så är det en jättebra fläckborttagare för exempelvis blod, gräs, vin och bärfläckar och fungerar även bra för handtvätt. Alltså passar den utmärkt som följeslagare på semesterresan om man är en obotlig klant som jag. ( Längst ner på sidan finner du hur man använder tvålen för fläckborttagning)

4996fc7fc3879b2fac7ebb0a76e1153d

 Lite övrig info. I Sydeuropa är Marseilletvål ett begrepp och välkänd för sin förmåga att ta bort fläckar. Husmödrar har i alla tider använt tvålen för rengöring i hemmet. Tvålen är unik i sitt slag då den bara innehåller naturliga ingredienser. Enligt en gammal fransk lag måste en tvål kallad ”Marseille” innehålla minst 72 procent vegetabilisk olja och får inte innehålla färgämnen eller parfym. Nu har väl den regel luckrats upp lite men de vanligast förkommande är fortfarande originalet.

03b175f578fdaf765304ed5205a2061e

Tvål med skrubbingredienser.
Nu har jag sjungit denna tvåls lov så att jag börjar låta som ett irriterande reklaminslag på Tv. Men bara lite till.
Förutom alla fördelar som radats upp här ovan så finns ytterligare en. Tvålen tillverkas i Provence  (mitt semesterparadis)  Vilket  inte konstigt alls, här finns ju ingredienserna. Oliver finns det ju gott om och för de parfymerade tvålarna som numera finns, ligger ju parfymstaden Grasse lämpligt placerad, ett stenkast från Rivierian.
28170d0b3d76da008791bf8a02795482
week_end_a_grasse_capitale_des_parfums
Parfymessenser från  Grasse.
Grasse är känd för sin parfymindustri. Redan i slutet av 1700-talet började tillverkningen. Runt staden finns stora odlingar av blommor, örter pch frukter  som omvandlas till oljor som sedan blir parfymer.
Nu bara måste jag visa bilder av några mysiga badrum från Provence.  Ruffa och personliga.
9e0763002e1cf8869850e0485a39e0d4

1a490e2a6e6d798c57bdf4d6f4f92e40

Vackert luftigt

7baad265ee336055f285db13b998cb53

Till sist tips för fläcktvätt med Marseille tvålen.
– Bäst är självklart om du kan ta hand om fläcken så snart som möjligt.
– Gnugga in rikligt med tvål och vatten på fläcken.
– Försvinner inte fläcken, gnugga åter in ordenligt med tvålen och låt fläcken ligga  i riktigt hett vatten i ca 15- 30 . min. Oftast blir det en simsalabim effekt. Fläckbearbetningen lämnar INTE  vattenmärken.
Detta inlägg publicerades i Produkter jag gillar och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s