Överdos II

Nu tar jag fram sur-tanten i mig igen. I mitt förra griniga inlägg ondgjorde jag mig över trendiga produkter på marknaden. Nu ska jag attackera fenomen jag milt sagt inte är så förtjust i. Jag är medveten om att jag kommer trampa på en del tår och det finns säkert massor av starka argument mot mina åsikter som skulle klubba mig i en diskussion.

En uteplats ska vara utomhus

Det har pågått i flera decennier det att altaner eller balkonger glasas in med motivet att man kan njuta av sommartemperaturer mycket längre. Jaha säger jag, Kanske första året då det är det nyhetens behag.

Sen brukar det bli en förråd med allsköns bråte. Dessutom kan många inte ens brukas under sommarhalvåret. Är det sol så kommer glasburen värmas upp till helvetisik hetta och vem vill sitta i genom en kvällsmåltid när svetten lackar? En annan invändning jag har är det arkitektoniska. De flesta hus är inte konstruerade för en inglasad altan. Ofta ser det ut som ut som utstickande bölder.

Nej, jag tycker att en uteplats ska vara ute i det fria inte i en överhettad glasbur. Jag sitter ute på de fina sommarkvällarna med en lätt bris (även om det innebär en del mygg) för att njuta av det ”unika”. Annars kan jag gott sitta inomhus. Så här brukar de svenska burarna ut.

ordinär inglasad balkong

Varmt med inglasat

Typiska inglasade balkonger ( i folkmun kallade kuvöser),

inglasad sommarstugainglasat 1

Två hus med inglasat. Harmoniserar inte särskilt med husen. ( nedersta bilden från styleroom.se) 

Den lilla sommarstugan skulle inte haft en modern inglasning det skulle blivit mycket bättre om det varit faluröd träpanel på nedre delen. (Vår granne på landet har gjort så och det är verkligen lyckat.) Om huset kan jag bara säga att det är inglasad våldtäkt.

Här kommer några riktigt vackra balkonger och uteplatser utan inglasning.

nice balcony

trämöbler på balkong

lounge chairs on balcony

Outdoor blue and white

Grå divansoffor- varför måste ”alla” ha en mörkgrå soffa?

Är det ett tecken på svensk likriktning och/eller en noja på att allt ska vara så praktiskt? Varför skulle mer än 50% av möbelkedjornas soffsortiment (IKEA undantaget) bestå av grå soffor annars?

Jag tycker det är trist att ha möbler som ”alla” har. Jag förstår att barnfamiljer kan välja grått med tanke på fredagsmyset där kidsen kladdar med än det ena eller andra. Men övriga då? 

Soffa från chilli

Så här ser de vanligtvis ut, de grå klumparna.

Jag skulle vilja slå ett slag för den nya typen av skinnsoffor. De har inte mycket gemensamt med 70 och 80 -tals sofforna. Oftast vill man ju att skinnet med tiden skall få en fin patina och se lite slitna ut. Det gjorde inte dessa soffor vad jag minns.Tiden gick och det blev enbart tråkiga skavanker. 

artwood skinnsoffa miljö

skinnsoffa

Så här ser den nya tidens skinnsoffa ut, så läcker.( Båda bilderna från artwood.com)

Osigt

Jag hatar stekos och blir nästan illamående när det steks bacon,korv, ägg och allt övrigt.

Jag förstår inte varför de flesta nybyggen har öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum. Är det för att vinna någon kvadratmeter eller är det för att byggbolagen följer köparnas önskemål? Det är många som snart flyttar ut från eländet har jag hört. Förståeligt. Men varför väljer man då denna typ av boende ?

Vad jag har förstått så är en anledning att det skulle vara så mysigt att den som lagar maten har kontakt med övriga familjen eller gäster. Så är bevekelsergrunden att kunna socialisera med den som lagar maten. För detta har man ofta en bardisk med stolar. Okej, det är säkert många av de som äger en ett hem med öppen planlösning som tycker det är toppen och bryr sig inte att mycket av stekoset hamnar i vardagsrummet..

Som alla vet blir det fett i köket. Det sätter sig lite över allt. Har man gardiner kan man vara säker på att det luktar bacon. Och jag skulle inte blir förvånad om fett hamnar på möblerna i vardagsrummet också eller så får man gult tak, äckligt. 

öppen planlösning grå soffa

Ont om väggar blir det ju förstås med de öppna planlösningarna. Här har man sett sig tvungen att trycka upp en (mörkgrå!) soffa mot bardisken.

Nu kan jag ändå tycka att det ibland ser estetiskt ut med en öppen planlösning där det finns gott om utrymme och ser så här snyggt ut.

tjusig öppen planlösning

ljust luftigt

 Nu är jag färdig med mina giftpilar för den här gången. Lovar att jag är mitt vanliga timida jag i nästa inlägg…

Detta inlägg publicerades i Övrigt om inredning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Överdos II

  1. mariecatrine skriver:

    Så himla rätt!! kuvöser och öppen planlösning är värdelösa….

  2. interiorladies skriver:

    Hej Mariecatrine! Vad skönt att du kunde överse med mina elakheter. Som du förstår har jag heller inte mycket till övers för denna knasiga utveckling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s