Uppåt väggarna

Den senaste tiden har jag spenderat en hel del tid att besöka tapetbutiker, både fysiska och nätbutiker.

Jag har fått det roliga uppdraget från en kund som vill ha hjälp med att färgsätta det renoverade hemmet. Det blir givetvis en del färgnyanser att gå igenom men att leta snygga tapeter är något jag verkligen gillar.

Man kan notera så här i efterhand att det hänt en hel del på tapetfronten de senaste 10 åren. För sisådär 10-15 år sedan minns jag att jag aldrig hittade något jag ville ha till skillnad från nu när det finns en hel del läckra mönster och färger. Kanske beror det på influenser utifrån eller att det ligger i tiden, vad vet jag.

Jag tänker här visa några av mina favorittapeter från nu och tidigare, håll till godo!

Jag börjar i den historiska änden med de Gournays tapeter. http://degournay.com/. Hur franskt än namnet låter så är det ett engelskt företag som specialiserat sig på handmålade tapeter som bygger på mönster från 1600-talet och framåt, billiga är de inte men vackra.

21_large

 gournay

manuel-canovas-wallpaper-Dara

Mer mönsterglädje. De här tapeterna  kommer från en av mina favoriter.http://www.manuelcanovas.com/.Den övre tapeten är en färgstark historia i mönstret Dara. Tapeten härunder är mer sansad, supersnygg och gångbar i de flesta hem och miljöer.

manuel-canovas-wallpaper-home-bunch-10-3-12

Sen har vi en tapettyp som kallas trompe l´œuil som betyder ungefär att ”lura ögat”. Oftast är den tredimensionell vilket gör den levande och verklig.

Skickligt gjord så ser det faktiskt ut som här nedan där man har utsikt mot en historisk byggnad. I själva verket är det en platt vägg framför skrivbordet. Den tredimensionella effekten skapar också en större rymd. Det är alltså en mycket bra lösning för små utrymmen.

Strompe l´oeil

Sandbergs Digital 2013

De här dörrpanelerna i trompe l´œuil-anda lanserades för något år sen och kommer från vårt svenska företag Sandbergs. Den verkar ha varit för magstark för det svenska folkhemmet och jag tror att tapeterna redan är utgångna. Inte så konstigt, det är ju paneler med ansenlig höjd och har därför ett begränsat användningsområde. 

bokhylletapet mig

Det här är också en typ av en trompe l´œuil tapet som förställer en fulladdad bokhylla i en beige färgskala. Den kommer från Brunchwig et fils och fanns i mitt förra hem .http://www.brunschwig.com/ Jag var oerhört förtjust i den för den gav en spännade touch åt rummet.

I sanningens namn kan man nog säga att ingen av de tapeter jag visat ovan är något man tapetserar ett helt rum med det. Det skulle bli allt för överväldigande. De passar bäst som t.ex fondvägg.

Därför tänker jag ägna resten av inlägget åt tapeter som är mer gångbara.

Svart och vit randiga

Randigt är alltid aktuellt. Man tröttnar inte på dem i första taget. Hur snyggt som helst är svart vit randigt.

b8387c1a9dffd17859a9b1f27c13e934

Tufft med kritstrecksrandigt på en gästtoalett.

Sido entre´

Det här hemma hos mig. Ljusgrå randigt tapet tillsammans med svart-vita plattor tycker jag är snyggt.

Burberry

Sen har vi rutigt. Varför inte en riktig statusmarkör? Den ikoniska Burberry- rutan är väl nåt för den som är galet märkesfixerad. Vet inte om det är ett tyg som spänts upp på väggen eller en tapet. 

Så avslutar jag med några målade väggar.Tapeter i all ära men ibland räcker det med lugnt enfärgat. För all del, det finns ju faktiskt många enfärgade tapeter också. Många gånger blir det billigare med tapeter, målarfärg är dyrt, och man slipper en del av det tråkiga underarbetet. 

7656c0a6060556c43346feecefafe665

väggfärg latte 1

De sk. Lattefärgerna har hängt med ett tag nu .Färgen är en blandning av grått och beige ( greige). Jag tror den färgskalan är här för att stanna. Det finns ju en sådan uppsjö av nyanser att det går att variera i det oändliga.

62fbdcb523cc4c95d8a68f1163a2f0d4

fd429b350d2dd413398bc50df74e2ded

Det trendigaste just nu är riktigt mörka kulörer. Jag tycker det är mysigt men passar bäst på en begränsad yta som t.ex sovrum.

Det var allt för denna gång hoppas det gav lite inspiration. Återkommer snart med ett nytt inlägg 

Detta inlägg publicerades i Inredningstips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s