Fransk finess

Frankrike är det land som tar emot flest turister i världen, ca 77 miljoner per år och det är 10% av det totala resandet i världen. Inte är det konstigt, landet har i stort sett ALLT som en turist kan önska sig. Fantastiska miljöer både på landet och i städerna. De franska byarna har i stort sett ingen ny bebyggelse utan byggnader som har stått där i evigheter. Det är tätt med slott som har en anrik historia. Och Paris förstås, världen vackraste stad. Dessutom kan Frankrike erbjuda högklassig skidåkning i Alperna som ligger i den södra delen av landet. Lite längre ner ligger Franska Rivieran. Bad finns på fler ställen, västkusten har minst lika fina bad och på en del ställen är det ofta tomma stränder.

Nu är detta ingen reseguide utan jag kastar mig in inredningens härliga värld. Jag tänkte göra ett axplock av olika franska varumärken som jag gillar. Många av dem är givetvis välbekanta medans vissa är mer lokala.

jean-paul-gaultier-for-roche-bobois5

Först ut är möbelföretaget Roche Bobois. Det är nog inte så känt i Sverige men i Frankrike finns det över hela landet. Stilen är modern och bilden visar den kollektion modedesignern Jean-Paul Gaultier har designat för företaget. Kollektionen är nautisk, kanske inspirerad av Gaultiers kännemärke, den randiga tröjan. Lägg märke till den infogade bilden till vänster med den långa kudden (pöl heter det egentligen, har ingen förklaring till det märkliga namnet) Den har fått en röd tofs som är vanlig på sjömansmössor. Ett uttryck för Gaultiers humor.

Sen har vi Grange som var stora på eleganta och klassiska möbler i körsbär för ett 10-tal år sedan då den stilen var populär. Sen dess har de bytt inriktning och gör lite olika stilar.

Large-Jacob-Coffee-Table

Commodeecritoirepompadourgrange_w641h478

Ett vardagsrum (överst) med roliga färggranna lådor på sidorna, både tufft och snyggt på samma gång. Nederst bilden visar en  sekretär med  stark cerise kulör på insidan.

Nu till min favorit som jag har bloggat om tidigare, Moissoniers. Det är ett anrikt företag som funnits sen 1885.

moissoniers6

Ett skåp som inte går av för hackor.

moissoniers 4

En kombination av röd soffa och leopardkuddor. Det skulle kunna vara” tacky”. Men  Moissioniers känsla för stil blir det bara häftigt.

moissoniers.6

Lite överdekorerad byrå som ändå har sin charm.

Nu flyttar jag över tyg och tapet.

Caravane lin

Först har vi Caravane som gör det mest fantastiska linneprodukter. Missa inte detta om ni ska till Paris. Det finns ett flertal butiker runt om i staden.

Frey koppar

Pierre Frey är stor även internationellt och har en mönsterglad inriktning. Här en fåtölj med koppar som dekor. Den finns i flera färger.

74a3f36da294b818a735843d29b00de3

Här en helt annorlunda stil. Leopardmönstrad tapet och stol.

b2500ea175fb8055f7160e25e05ee52b

Sen har vi Manuel Canovas som är något så när känd i Sverige. Det är många inredningsintresserade som föll för mönstret Bengale (huvudsakligen i brunt) och tapeten som blev fondvägg i sovrum. Sköna hem har ofta visat hem med detta mönster och här kommer en av dem.

Canovas bengale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ganska gräslig styling. På väggen Bengale i brunt och fåtöljen har fått tyget i ljust lila.

Bengale orange

På kontinenten var det de färgglada varianterna av mönstret som blev populära.

fc3367be6ec34464997ea9f0a1cee623En bild från Canovas nya kollektion.

Slutligen kommer jag till mitt favoritporslin alla kategorier. Det är Gien som gör de vackraste mönster man kan tänka sig.

oiseau bleu mille fleurs

 

Till vänster servisen Oiseau bleu, de här är desserttallrikar matporslinet är helt blått. Kanna från servisen Mille fleurs.

Annons
Detta inlägg publicerades i Design, Stil. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s