Lord want you buy me en våning i Paris

Nu ska jag bege mig in fantasilandet igen. Jag travesterar Janis Joplins berömda låt ”Lord want you by me a Mercedes-Benz” men jag kastar mig i stället in i inredningsvärldens underbara drömland och tar mig till Paris där jag ska hitta mig ett riktigt maffigt boende.

ENTREN

Jag bor i 5e Arrondissement med utsikt mot Seine och den livliga Boulevard St. Germain med alla sina kaféer och exklusiva butiker runt hörnet. Huset där jag bor har en skabbig ytterdörr men i en häftig kulör. Det är ingen som kan tro att när man öppnar dörren så stiger man i ett himmelrike av marmor i både golv och trappor toppat med en magnifik antik urna som står vid trappavsatsen.

entré 2

Det här är min hall. Inte illa va? Tänk bara att få mötas av en sådan här prakt varje gång man stiger innanför dörren. Man kan se att jag har dyrbar smak men där finns också en gnutta bohemeri.

Vardagsrum 2

Det här en del av min salong som är fullkomligt nedlusad med kristallkronor. Den uppstoppade djurhuvudet ska jag plocka ner snarast, tål inte sånt. Jag tillhör gräddan i Paris och är en känd författare Här håller jag mina salonger för Paris intellektuella, konstnärer och författare precis som en nutida Madame de Staël.

Madame_de_Staël

 Det här är Madame de Staël. Hennes fullständiga namn var Anne-Louise Germaine de Staël-Holstein ( samma namn som jag, kan det vara en tillfällighet?) Hon levde mellan 1766 – 1817 och var gift med den svenske ambassadören Eric Magnus Staël von Holstein.  Hon höll under revolutionens dagar välbesökt litterär salong med framträdande gäster och hon kallades därför ofta Reine de Paris (”Paris drottning”). Hon var anhängare av revolutionens progressiva ideal som kom till uttryck i hennes böcker där hon angrep den kyrkliga vigseln och äktenskapets oupplöslighet. Det gillades inte av Napoleon. Hon drevs i landsflykt men återvände när Napoleon hade avsatts.

matsal

I den här lite bedagade matsalen bjuder jag mina vänner på middag. Jag har sparat originaltapeterna och väggmålningarna från 1700-talet som med åren fått en skön patina och tillför lite bohemkänsla till rummet. Det blir ofta långa sittningar med mycket skratt och underhållande samtal tillsammans med mina spirituella författar och konstnärsvänner. Den andra väggen pryds av en tavla med en seriös och modern tolkning av Vermeers ”flicka med pärlörhänge”

093c90fe33e4e9a75f84f7a99f5fe51c

Butlers pantry

Givetvis lagar jag inte maten själv utan det gör min engelska butler i det här vackra och praktiska köket. Det behövs inte ett stort kök när jag, även utan gäster, äter mina måltider i det i den stora matsalen.

Badrum guldhandfat

Det här är min lyxiga gäst wc. Handfatet liksom den lite absurda svanblandaren har pläterats med 24 karats guld. För att kontrastera har jag låtit väggen få en mer ruffig karaktär. Mina gäster blir givetvis hänförda och wc:n blir ofta en ”conversation piece” vid middagarna.

Prvat badrum

Mitt privata badrum är lite i samma anda som gästtoaletten med guld som tema fast i mer modest stil. Älskar min moderna dusch liksom den vackra badbaljan som kan fyllas med vatten som når ända upp till hakan.

bibliotek

I den privata delen av min våning har jag ett kombinerat bibliotek samt min skrivarhörna.

skrivhörma

När jag tar ledigt från mitt författande så pryder jag skrivbordet med blädderböcker. Notera att även här får jag utlopp för min fäbless för kristallkronor.

dagbädd

I ett hörn av biblioteket finns en dagbädd där jag ofta vilar och funderar på uppslag till min nästa bok. Det är också en utmärkt plats för meditation och kontemplation.

sovrum

Mitt spatiösa sovrum går heller inte av för hackor. Silvriga toner på både säng och nattduksbord som smakfullt matchas med purpurlila sänglinne. Lägg också märke till de generöst tilltagna gardinerna i ljusgrått siden.

Detta var en rundtur i min fantasivärld och nu är det dags att bege sig tillbaka till min radhustrea. Hör att min vovve har vaknat och vill ut på sin morgonpromenad. Det är skönt att få lite frisk luft så har på morgonkvisten.

Detta inlägg publicerades i Ta mig till ...... Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lord want you buy me en våning i Paris

  1. Annette Hjulström skriver:

    Tack å lov så kan man få drömma en så härlig dröm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s