Överdos

Nu kommer jag med mitt andra gnäll-inlägg för i år. Alltså är det inte så ofta jag surar och är elak men nu är det dags igen. Visserligen smågnäller jag ibland när jag blir frustrerad, ofta över likriktningen som råder inom den svenska inredningsvärlden.

Med glimten i ögat citerar jag Mae West ;  When I’m good, I’m very good. But when I’m bad I’m better.

Jag har döpt inlägget till överdos och det innebär ju oftast att det blivit för mycket av det goda. Men jag menar snarare att man fått sig en oönskad överdos av något slag. På min överdos-lista just nu finns döskallar, ensamt dinglande glödlampor och djurkuddar.

Döskallar ja, hur i hela fridens namn någon vill ha en döskalle som inredningsdetalj det är helt obegripligt och smaklöst. Konstigt nog startade denna trend i barnvärlden och då på barnkläder och småprylar. Jag kan till viss del förstå att ett barn kan tycka det är coolt men vuxna människor borde har bättre förstånd. Men det är bara att konstatera döskallar i alla slags former är stort just nu, även globalt. Jag skulle gärna vilja att någon klok person analyserade fenomenet. Här kommer några bilder på eländet.

Mager modell

En mager modell i döskalleklänning.Vet inte vem som är designern bakom denna monstruösa skapelse men denne borde döskallemärkas. ( Ironin är spontan)

2-skulls

Döskallar pryder vad som ser ut att vara  en decanter för whisky eller något dylikt. Oavsett så signalerar det att innehållet är giftigt så hur tänkte designern egentligen? Lika illa är det med en tallrik med en döskalle.

ef2f0a02bc751f4a2d675598203aca8e

Utebelysning med döskalleform, crazy….

Dödskallar i färg

Bild från Formex trendutställning. Döskallar i pastellfärger är inte mindre groteska. Stolarna är klädda i tyg med döskallar. Undrar om det faktum att döskallar är ”hotta” i en trendutställning cementerar trenden för flera år framöver….

Nu till hatobjekt 2. De ensamma dinglande glödlamporna.  Jag har ingen aning hur denna trend kom till. Kanske är det uttryck för att den traditionella glödlampan har förpassats till historiens kammare och att det är ett uttryck av nostalgi.

Hemtex

En ensam dinglande lampa med trendig kopparhållare. ( koppar är också trendigt just nu men är inte särskilt störande)  alltid när det är nåt stort på gång är lågpriskedjorna på hugget och kopierar. Lampan finns på Hemtex.

Designhouse STHLM

Denna variant kommer förvånande nog från Designhouse Stockholm och har samma konstruktion som de lampor målare använder/använde. Alltså inte så särskilt nyskapande.

Heja claes ohlsson 79 kr

Är ni sugna på att ha en ensam lampa över köksbordet så ta denna som i alla fall  har ett kristallhölje. Kommer också från en lågpriskedja. Heja Claes Olsson!

Något som jag är jätteless på är alla dessa förbaskade djurkuddar som finns precis överallt! Det var det danska företaget By Nord som skapade trenden Och lågpriskedjorna var inte sena att kopiera.

by nord 1

Isbjörnskudde, original från By Nord.

HM home

Copycat 1 HM Home.

Hemtex

Copycat 2  Hemtex.

Jysk

Copycat 3 Jysk.

Efter att gått igenom några svenska likriktade inredningsdetaljer så är det inte mer än rätt att jag visar vad hellre önskade få en överdos av.

15478-ae72ddb645bc42248da2451dda1577cd

Paiselymönster på kuddar från Chhatwal&Jonsson.

96f9513a2d22a3926e338884298ac914

Mer kristallkronor till folket ! Köpes relativt billigt på auktioner.

Namnlös

En stor bukett med orientaliska liljor. Står sig 14 dagar, doftar underbart, klarar sig utan vatten i flera timmar. En blomma som har allt.

Fantasifull ljuskrona av gamla syltburkar

Hellre ett gäng omgjorda syltburkar över köksbordet. Det är kreativitet det.

blue and white urns

Slutligen, skulle jag vilja se blåvita lockurnor och fina ytterkrukor. Har inte sett något sådant i handeln överhuvudtaget. Möjligen på antikaffärer.

Detta inlägg publicerades i Trend. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Överdos

  1. Marie skriver:

    Heja, vilket ”mitt i prick” inlägg! Undrar också över dödskallarna och armaturerna???
    Kinaporslinet vore ju häftigt om det blev på modet någon gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s