Mer om den koloniala stilen

I mitt förra inlägg kom jag in på de koloniala stilen i Key West men stilen lever i allra högsta välmåga också i andra delar i världen. Här i Sverige är den stendöd eller med andra ord hur ”ute” som helst. På auktionsajter går koloniala möbler för noll och ingenting TROTS att de oftast är av mycket hög kvalitet av massivt trä oftast mahogny, teak eller idegran. Skamligt tycker jag det är.

Själva benämningen koloniala möbler uppstod genom den brittiska koloniseringen av tropiska områden och resulterade i en unik stil som blandar traditionell brittisk design med influenser från många andra kulturer. Brittiska imperiet täckte stora delar av världen.

worldmap

Ett talesätt runt sekelskiftet 1900 var att ”solen går aldrig ner över det brittiska imperiet”. Britterna hade ju mutat in områden på alla kontinenter. Uttalandet avslöjar ändå en hybris och arrogant inställning till sina erövringar.

Under fälttågen krävde de bortskämda engelska officerarna samma komfort som de hade  på sina gods hemmavid. Möbler skulle alltså transporteras med i fälttågen. Detta krävde ju lite nytänkande och möblerna konstruerades så de skulle vara så smidiga som möjligt att förflytta samtidigt som de måste vara robusta. Detaljerna på t.ex byråerna var i mässing med handtag i sidorna och beslag i hörnen. Samlingsnamnet blev campaign furniture, i  översättning ungefär möbler för fälttåg.

Kolonial campaign

con3_357x260

Och det var officerarnas tjänare som fick nöjet att bära möblerna…..

Officerare i fält

Så här kunde ”hemmet” se ut, ett fullt möblerat tält, mannen till höger sitter utanför sitt tält och njuter säkert en cigarr och en gin och tonic …

rekonstruktion

En nutida iscensättning av livet i fält.

Som jag skrev tidigare så är stilen och möblerna fortfarande i produktion och tillverkas i Storbritannien. Det finns några producenter som moderniserat möblerna för att bättre passa vår tid.

målade skrivbord

Uppdaterad stil på skrivbord, jag gillar.

Nu flyttar jag fokus till interiörer med koloniala influenser. Vill man anamma stilen så är det vissa saker man ska tänka på. Basen är neutrala färger som varmt vitt och dämpade blå, beige, gröna och gula toner. Den neutrala basen kompletteras med mörka toner på de tropiska träslagen i olika nyanser av mörk choklad till kaffe.  Här kommer inspiration på interiörer med lyckade koloniala tolkningar.

Sovrum

1917319f3935c82fa863f7bf1c7b4837

f6105d11cb2a53c9fb53a09e459e13f1

Sovrum att dö för…

7586196ee7f98603169700082e58ab4c

Zebramattor som är så poppis i många inredningsstilar är ett givet inslag i det koloniala.

3b427ec930a6dcaea5640c891ab538f0

Sliten skinnsoffa med rotting  och zebra förstås.

sliten skinnsoffa

Mer skinn,  leopardmönstrat är inte heller dumt.

79edaaa4bfb0eb4c82d5248f18dfcaa7

Ett badrum i kolonial anda.

ece5b458cfeb1b71b8e1f0bf6efbd0b8

Ett kök i mörkt trä. Känns som de mörka träslagen kan vara nästa kökstrend efter svart och högblankt.

826e72846d2ed98d2c16209e555c0e7c

Kolonialt i mer modern anda. Skrivbordet är hur snyggt som helst.

palm

En stor palm är ett måste i en kolonial inredning .

Military

Och slutligen hemma hos mig. Inte helt otippat har jag en ”military chest” som står i min hall. Den har hängt med länge nu, snart 20 år. Tror att den kommer hänga med ett bra tag till så tidlös som den är. Kroko-tapeten i bakgrunden kommer från franska Elitis.

Detta inlägg publicerades i Möbler, Stil. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mer om den koloniala stilen

  1. Pingback: Harmonisk färgmix | interiorladies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s