Den nya svenska stilen

Nu ska jag komma ut som sur-tant i detta första inlägg för 2014.

Jag har studerat trender, ja jag gör det ibland även om det är emot mina principer då jag föredrar klassiskt tidlös inredning.  Det har tillkommit en stil de senaste åren som kallas den nya skandinaviska stilen. Stilen är omhuldad av både på svenska och utländska bloggare. Vad är det då som attraherar undrar jag, är det enkelheten eller ett tidens tecken att världen befinner sig i lågkonjunktur ?

Kännetecken för stilen är vita väggar och golv med inslag av svarta detaljer, grå soffor, sparsamt möblerat, pinnstolar och givetvis inga gardiner.  Skrivbordslampor  verkar obligatoriska i sovrum. Likaså en ensam glödlampa över köksbordet med långa sladdar som hänger löst över rummet osv.

Stilen kan sammanfattas med: fantasilöst, fattigt, färglöst och ( i mitt tycke) fult.

Enligt mitt sätt att se på inredning så försöker man istället att få hemmet att se vackert och ombonat ut. Kanske har det med min uppfostran och ålder att göra. Min mormor brukade säga ” fattigdomen är inte lätt att dölja ”. Nä, det kan hända men man försökte åtminstone förr i tiden.  Den nya svenska /skandinaviska stilen verkar just vilja eftersträva det motsatta, alltså fattigdom och armod.  Ja, ja  så är det, idealen förändras.

Jag har lånat bilder från en fransk bloggare som är överförtjust i stilen, se här och döm själva :kök

Sovrum

Vardagsrum

Här är alltså ett axplock av den nya påvra stilen. Men ni ska ingalunda tro att de ovanstående bilderna är budget, tvärsom. Här förekommer paradoxalt nog en hel del exklusiva designmöbler och föremål.

Jag skulle vilja tillägga att om man kör budget så finns det bättre alternativ, vårt stora kända möbelvaruhus till exempel. Man kan se på Ikeas roomsettingar att även de flörtar med den nya skandinaviska stilen men har lite mer finess och fantasi i sina inspirationsbilder.

ikea_roomsets_matplats790x600

20141_liro03a_01_PE367163

20141_bero13a_01_PE374760De ovanstående tre bilderna är lånade från Ikeas inspirationssidor.

Detta inlägg publicerades i Stil, Trend. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s