Otrendigt

Nu har jag haft  flera inlägg med trendteman vilket förvånar mig själv eftersom jag inte gillar trender.  Efter att ha rannsakat mig själv så inser jag att det beror på att de trender jag skrivit om faktiskt är helt i linje med min inredningssmak.

Både miljörätt och stilrätt, är att inreda så att man trotsar både trender och tidens tand. Jag undrar hur många som tänker, nu ska jag köpa en soffa som håller minst 20 år både utseende och kvalitetsmässigt, inte många skulle jag tro.

I alla fall inte när man ser till utbudet på marknaden. Jag uppskattar att merparten av utbudet består av fyrkantiga, klumpiga, mörkgrå soffor. Om fem år är de ”ute” och byts ut mot något nytt trendigt, och så fortsätter det. Vilket resursslöseri!

En som hade koll på detta var Coco Chanel, ett av hennes berömda citat är ” Modet är det som blir omodernt”  Hon menade då förstås kläder men det gäller lik väl inredning. Hennes våning på rue Cambon i Paris är ett levande dokument över detta. Våningen har bevarats i det skick som det var på 30- talet. Visserligen är det många dyra objekt men själva essensen, färgvalen och stilen är tidlös. Jag skulle tro att om våningen får stå kvar som den är i 100 år till så kan man konstatera samma sak.Chanel Vardagsrum

Chanels vardagsrum med, för sin tid ovanlig, mockaklädd soffa.

chaneldr

Matsalen där Chanel dinerade med väl utvalda vänner.

coco-chanel-coromandel-jpg

Den vackra salongen.

Fåtölj

Coco Chanels utsökt vackra  fåtölj som hon poserar i till vänster.

Vad ska man då välja om man vill ha en soffa som håller ? Jag skulle vilja slå ett slag för vårt svenska företag Fogia. De gör jättesnygga och hållbara soffor ( har faktiskt en själv).

Har ”lånat” några bilder från deras hemsida. http://www.fogia.se/

brixham_1600x1000_1-1024x640

Här en svängd soffa Brixham i Howardstil , väl värd att satsa på. Man kan välja avtagbar klädsel så det går bra att välja vitt. Hos Fogia kan man välja vilket tyg man själv vill ha även om de har ett stort urval själva. Design Håkan Urdell.

Stockholm-classic-1200x900px-1024x768Här en riktig en riktig klassiker, soffan Stockholm i tyget Stensöta från GP Baker. Design Håkan Urdell.

amelia_rost

Soffan Dover i en härlig orange färg. Design Håkan Urdell.

morris

Soffan Morris designad av Annika Reuterswärd.

Detta inlägg publicerades i Möbler. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s