Häng dem högt !

Häng dem högt är namnet på en spagettiwestern med Clint Eastwood från 1968 och då menas ju förstås att skurkarna ska dingla i högt i galgen. Hu…. Här handlar det dock om snälla gardintips.

Gardiner har fört en ganska tynande tillvaro de senaste åren. Det som gällt har varit panelgardiner eller inga gardiner alls. Mantrat har varit att man ska släppa in så mycket ljus som möjligt. Men faktum är att man kan släppa in maximalt med ljus även om man har gardiner. Jag tycker nakna fönster är urtråkiga. Under den mörka årstiden blir fönstren som svarta hål i rummet. Ramar men däremot in fönstret med gardiner känns det genast varmt och ombonat.

 Har man lågt i tak och vill skapa en illusion om högre takhöjd sätter man gardinstången nära taket. Då upplevs takhöjden högre än vad den egentligen är.

Genom att använda en bredare gardinstång som sticker ut en bit utanför fönsterkarmen så kan man drapera gardinerna vid sidan av fönstret. Effekten blir känslan av ett bredare  fönster men  det ger också maximalt ljusinsläpp.

Här är ett exempel på att både skapa illusion av högre takhöjd samtidigt som man ger känslan av bredare fönster som är inramade  av aqua färgade sidengardiner.

Här har man också sett till att släppa in maximalt med ljus trots gardiner.

Hemma  i mitt vardagsrum har jag hängt gardinerna i en tak-skena som gör det lätt att förflytta gardinlängderna för att släppa in ljus eller dra för vid för starkt solljus.

Under höst och vinter vill man ha det extra ombonat och mysigt och  då är sammetsgardiner ett bra val.  Sammet  ger ett mjukt intryck och speciellt under kalla vinternätter känns det extra skönt att kunna dra för fönstret och stänga ute den kalla världen.

Chokladbruna sammetsgardiner, som gjorda för att hålla ute kylan.

Och slutligen en bild från Ralph Laurens senaste kollektion Alpin Lodge

Här hänger lyxiga siden-sammets gardiner ( silk velvet) förstås.  Att tillbringa vintern i denna lilla alpina ”hydda” vore nåt.

Detta inlägg publicerades i Gardiner, sidengardiner och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Häng dem högt !

 1. citymamman skriver:

  Hej,

  Trevlig blogg!
  Det är så att jag ska hänga nya gardiner i sovrummet och jag har väldigt svårt att bestämma mig huruvida jag ska ha gardinstång eller skena. Har mörkläggningsrullgardin som jag behöver komplettera (hade tänkt mörkläggningsgardin). MAO så kommer jag flytta gardinerna varje dag… Fungerar gardinstång med ringar och fingerkrokar ändå? Eller är det att föredra med skena?
  Tycker nämligen det är snyggt med gardinstång… 🙂

  Tack!

  Vänliga hälsningar
  Jennie

  • interiorladies skriver:

   Hej Citymamman!
   Kul att du gillar bloggen och att lämnar en kommentar, tack!

   Det är svårt att ge ett råd när man inte vet hur fönstret ser ut. Om vi utgår från att du helst vill ha gardinstång, då blir det ju lite mycket upphängningsanordning med en mörkläggningsrullgardin. Det bästa skulle vara om du kunde fodra dina gardiner med ett mörkläggningstyg så slapp du bekymret med två upphängningsanordningar.Givetvis är det beroende på vilket tyg gardinen har. Ett annat sätt är ju att ha två gardinskenor i taket så du har mörkläggningsgardinen närmast fönstret.
   Vi har ett fönster på vårt lantstället där vi har både en hissgardin ( som kan jämföras med en mörkläggningsrullgardin) OCH gardiner och faktum är att jag inte upplever det som så störande. Gardinerna sitter i en kornisch i detta fall. dock.

   Jag önskar dig lycka till med gardinsuppsättningen! Har du fler funderingar kan du mejla oss på interiorladies@gmail.com.

   Louise

 2. Mimi skriver:

  hej vart kan man köpa sånna sammetsgardiner?

  • interiorladies skriver:

   Hej Mimi,

   Kul att du gillade sammetsgardinerna.
   Du kan nog inte hitta färdigsydda gardiner med
   den tyngden som som de sammetsgardinerna har.
   Ikea har ju färdigsydda sammetsgardiner men i
   ett fåtal färger.Deras deras sammet är tunn och
   man kan nog inte få det fina fallet.
   Däremot så har almahouse.se tjockare sammet och
   ”skräddarsyr” efter dina mått och önskemål.

   • Mimi skriver:

    Tack sp mycket för snabba svaret. Ja precis, man vill ha det lite tjockare för att få den lyx känslan. Har varit ute å tittat på sammetstyger på olika tygäfärer men det är inte lätt å veta hur kommer dem se ur när dem e färdigsydda. Kommer prova almahouse 😀 tack igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s